Kasvu

Me kasvamme perheessa. Ne voivat olla varsin erilaisia ja moninaisia. Saamme erilaisia eväitä niin geenien kuin myös ihan perheen arkielämän kautta. Kokemalla, oppimalla ja elämällä meistä kasvaa sellainen kuin meistä on tarkoitettu. Jokainen voi myös valinnoillaan vaikuttaa enemmän tai vähemmän omaan kasvuunsa. Harrastaako liikuntaa. millaisia kavereita valitsee jne.

Elämän jana

Ota A4 -paperi ja laite se poikittain. Piirrä kynällä ja viivoittimella viiva keskelle paperia pituussuunnassa. Kirjoita janan toiseen päähän 0 vuotta ja toiseen päähän nykyinen ikäsi. Muistele (vaikka perheesi kanssa) erilaisia tapahtumia elämäsi aikana. Mitkä ovat olleet kohokohtia ne voit kirjoittaa janan yläpuolelle ja ikävät asiat alapuolelle. Voitte koko perhe tehdä tällaiset ja sitten niiden kanssa keskustella elämänne kasvusta.

Vahvuuteni

Piirrä paperille pullaukko. Sen jälkeen mieti mitä ovat sinun henkisiä vahvuuksiasi (esim. hyvä muisti, opin helposti kieliä jne.) ja kirjoita niitä kuvan pään ympärille. Sitten mieti sydämen vahvuuksia kuten “Autan mielelläni ihmisiä” ja kirjoita niitä kuvan sydämen kohdalle ja lopuksi mieti fyysisiä vahvuuksiasi ” Olen nopea juoksemaan”. Jokaisella meillä on vahvuuksia. Ne ovat erilaisia eri ihmisillä, mutta yhtä arvokkaita. Ja muista että ryhmän summa on aina suurempi kuin sen jäsenten yhteenlaskettu summa. Me täydennämme toisiamme.

Valokuvien historiaa

Katsekaa vanhempiesi kanssa vanhoja valokuviasi. Pyydä heitä kertomaan millainen olit eri ikäisenä sylivauvana, taaperona, esikoululaisena, jne. Kysy miten olet muuttunut kasvusi aikana.

Kirje minulta minulle

Kirjoita itsellesi kirje. Kerro millainen haluaisit olla kun täytät 18 -vuotta. Mitä teet. millainen olet luonteeltasi, mitä ajattelet että teet kun tulet täysi-ikäiseksi jne. Laita kirje kuoreen ja päälle päivämäärä jolloin täytät 18 -vuotta sekä ISOILLA KIRJAIMIILA “Saa avata vasta tämän päivämäärän jälkeen”. Laita kirje huolellisesti talteen ja lue se kun tulet täysi-ikäiseksi.